Матеріали до контрольних робіт 11 клас
O- та N-вмісні сполуки
І варіант
1. Амінокислоти –
це..
2. Укажіть
вуглеводи, які належать до полісахаридів:
а) глюкоза,
фруктоза; б) сахароза, мальтоза;
в)крохмаль, целюлоза; г)рибоза,
дезоксирибоза.
3. Реакція, що
перебуває в основі гідролізу жирів у присутності лугу або соди, застосовується
для одержання:
а)гліцерину;
б)вищих карбонових кислот;
в)гліцерину.
4. Із
запропонованих речовин виберіть ті, що вступають у реакцію «срібного дзеркала»:
а)фенол;
б)метаналь; в)гліцерин.
5. Укажіть об’єм водню, необхідний для отримання
аніліну кількістю речовини 0,1 моль:
а)0,224л;
б)2,2410л; в)2,5л; г)22,4л.
6. Первинна
структура білка визначається зв’язком:
а)пептидним;
б)водневим; в)йонним; г)металевим.
7. Напишіть
рівняння реакцій між речовинами:
а) α-амінобутановою
кислотою та калій гідрооксидом; б)амінооцтовою кислотою та етанолом.
8. Напишіть
рівняння реакцій, необхідних для здійснення перетворень:
СН3ОН
→ СН3СООН → СН2СІСООН → NH2СН2СООН
9. Яка маса спирту
утвориться в результаті бродіння глюкози масою 500г, що містить 10 % домішок.
10. Яку масу
глюконової кислоти можна отримати в процесі окиснення глюкози масою 1кг, якщо масова частка виходу продукту
становить 80%.
O- та N-вмісні сполуки
ІІ варіант
1. Білки – це…
2. Макромолекули
крохмалю утворюються внаслідок реакції :
а)полімеризації;
б)поліконденсації;
в)сополімеризації; г)гідролізу.
3. Виберіть рядок,у
якому всі речовини реагують з глюкозою:
а)етанова
кислота, аргентум оксид, водень; б)етаналь, купрум,метанол; в)водень, пропанова кислота, гліцерин.
4. Із
запропонованих речовин виберіть ту, яка проявляє подвійні властивості:
а)глюкоза, б)етанол,
в) етанова кислота. г)
5. Укажіть об’єм
водню, необхідний для повного гідрування бутаналю кількістю речовини 0,5 моль:
а)11,2л;
б)22,4л; в)14л; г)3,5л.
6. Денатурація
білків – це руйнування :
а) первинної
структури;б) вторинної структури;
в)третинної структури;
г)вторинної та третинної структур.
7. Напишіть
рівняння реакцій взаємодії :
а) амінооцтової
кислоти і калію;б)амінооцтової кислоти та бутонолу.
8. Напишіть
рівняння реакцій, необхідних для здійснення перетворень:
С3Н8 → С3Н7СІ → С3Н7ОН →С2Н5СООН
9. Масова частка
крохмалю в картоплі становить 20%. Яку
масу глюкози можна одержати з картоплі масою 1620г.
10. У процесі
відновлення воднем нітробензену масою 24,6г одержали анілін масою 17 г. Яка
масова частка виходу аніліну.
Немає коментарів:
Дописати коментар
Для уникнення спаму всі коментарі публікуються після схвалення модератором!
Дякую за Ваші відгуки та пропозиції!